Przejdź do głównej zawartości

Mikołajkowo

 

Agnieszka Krizel z portalu „Recenzje Agi” zaprosiła mnie do świątecznej zabawy i zadała kilka pytań, związanych ze zbliżającym się Bożym Narodzeniem. Bardzo Jej za to dziękuję.

Pomyślałem, że dziś w „Mikołajki”, odpowiem na jej pytania, na moim literackim blogu. No to zaczynamy! 

 

Rys. Olga Stodulska
 


1. Jak pamiętasz przygotowania do świąt, swoje święta z dzieciństwa, a jak obchodzisz je dzisiaj? Czego Ci brakuje w nich dzisiaj?


Oczywiście pamiętam swoje Święta z dzieciństwa. Czekało się na nie cały rok. Podobnie zresztą jak teraz. Jest to czas odpoczynku od codziennych zajęć, okres spotkań z rodziną, modlitwy i zadumy nad tajemnicami religijnymi. Z dzieciństwa zapamiętałem Pasterkę, na którą chodziłem z moim tatą. Byłem wówczas lektorem w naszej parafii i czytanie czytań podczas tej uroczystej liturgii było dla mnie dużym przeżyciem. Dziś usypiam przed Pasterką i na Mszę Świętą udaję się z żoną dopiero w Boże Narodzenie. Ale Święta spędzamy tak samo jak z rodzicami w dzieciństwie. Jest choinka, są kolędy, wigilijne potrawy, łamanie się opłatkiem, życzenia, czytanie Pisma Świętego, prezenty. Odwiedzamy naszych rodziców. Rodzeństwo żony. To różni moje Święta od tych z dzieciństwa, bo jest nas znacznie więcej przy wigilijnym stole. Ja jestem jedynakiem, więc w dzieciństwie była nas na Święta czwórka: rodzice, babcia i ja. Zmieścilibyśmy się w limicie osób na ten rok (śmiech). Rzeczywiście te Święta przez pandemię będą na pewno inne niż dotąd. Kameralne. Ale nastrój mam nadzieję, że uda się zachować.


2. Ile zostało z tradycji i więzi, które obchodziło się w Twojej rodzinie kiedyś?


Tak jak wspomniałem zostało wszystko. Świąteczne zwyczaje, potrawy. Nadal odwiedzamy naszych rodziców i babcie. To oni przecież są strażnikami tradycji.


3. Co jest ważne w tym czasie? Za co kochasz święta?


Kocham te Święta za możliwość spotkania z rodziną. Za wspólnie spędzony czas. Za zapach potraw i choinki. Za piękne, polskie kolędy. Za puste miejsce dla wędrowca, uwrażliwiające nas na innych i pamięć o tych, których już nie ma z nami przy wigilijnym stole.


fot. Patryk Mikos, w mikołajkowym krawacie, od uczniów radomskiego "Plastyka"


4. Najmilsze/wzruszające wspomnienie świąteczne.


Świąteczne wspomnienia z dzieciństwa mam dwa. Pierwsze przerażające, gdy Święty Mikołaj przyniósł mi w prezencie piękną kolejkę elektryczną (bardzo ją lubiłem), a ja byłem małym chłopczykiem i bardzo się go bałem, ale szybko wyrecytowałem wierszyk, by otrzymać prezent. I drugie wzruszające. Jako wcześniak, we wczesnym dzieciństwie, dużo chorowałem. Kiedyś również w okresie Świąt. Pamiętam, że w noc przed Wigilią miałem wysoką gorączkę. Rodzice przyspieszyli więc wręczanie prezentów spod choinki. Otrzymałem piękny zestaw resoraków: osobowych, ciężarówek. Zająłem się zabawą i gorączka minęła. Pamiętam to do dziś.


5. Twoja ulubiona publikacja w świątecznym klimacie. Jeśli taka jest, to podaj tytuł i autora i napisz za co cenisz tę historię.


Klasyka - „Opowieść wigilijna” Charlesa Dickensa. Lubię też opowiadanie Jerzego Pilcha, utrzymane w klimacie świątecznym - „Żółty szalik”. Ekranizowane zresztą, ze świetną rolą Janusza Gajosa. Rzuca ono lekki cień na atmosferę Świąt, ukazując problem alkoholowy głównego bohatera. Trzeba pamiętać, że nie we wszystkich domach Święta upływają w atmosferze spokoju, pokoju i trzeźwości.


  1. Czy jest jakaś potrawa, którą przygotowujesz tylko Ty?


Gotuję słabo. Ale mam szczęście do kobiet, które gotują doskonale. W dzieciństwie były to babcia, mama. Teraz żona, teściowa, siostry żony. Im więc zostawiam kwestię kulinarne, a sam zajmuję się sprzątaniem. Ale mogę podzielić się przepisem na jedną z potraw, którą bardzo lubię. Jest to „śledź po żydowsku”. Oto przepis: pięć – sześć płatów śledzia, ze dwie cebule, koncentrat pomidorowy, garść rodzynek i przyprawy: sól, pieprz, cukier, olej. Śledzie należy pokroić. Podobnie cebulę, a następnie zeszklić ją na oliwie, dodając rodzynki i koncentrat pomidorowy. Chwilkę pogotować i przyprawić, a następnie kiedy sos wystygnie, położyć na śledzie i potrawę schować do lodówki. Najlepiej śledzia przygotować na kilka dni przed Wigilią. Smacznego!


7. Coś od siebie do czytelników:


Wszystkim moim Czytelnikom i Czytelnikom portalu „Recenzje Agi” życzę Zdrowych, Spokojnych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Mimo szalejącej pandemii i wielu ograniczeń w tym roku, życzę, by te Święta były cudowne i magiczne. Do życzeń dołączam moją literacką choineczkę (kaligram).

 


 



PS Zdradzę Wam, że ja też zaprosiłem Agnieszkę Krizel do literackiej zabawy. W najbliższy wtorek będzie ona gościć w moim cyklu „Szare eminencje”, który prowadzę na portalu „Kozirynek.pl”. Zapraszam więc do lektury Jej wierszy.


 

Popularne posty z tego bloga

XI edycja konkursu "O laur Kochanowskiego"

Zapraszamy do udziału w XI edycji konkursu „O laur Kochanowskiego”. Organizatorami konkursu są: Stowarzyszenie „Vade Mecum”, Samorząd   Uczniowski i Rada Rodziców przy VI Liceum Ogólnokształcącym z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana   Kochanowskiego w Radomiu.             Celem konkursu jest odkrywanie nowych talentów artystycznych oraz zainteresowanie twórczością wybitnego, regionalnego poety epoki renesansu   Jana Kochanowskiego.   Konkurs kierowany jest do uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych z terenu Radomia i okolic.   Przedmiotem konkursu jest dowolny, autorski tekst kultury, inspirowany życiem  i twórczością Jana Kochanowskiego (wiersz, opowiadanie, rysunek,   fotografia,  film).   Jeden uczestnik może nadesłać jedną pracę w jednej kategorii konkursowej. Prace wraz z danymi autora (imię, nazwisko, wiek, e-mail, nazwisko opiekuna, adres szkoły) należy nadsyłać do dnia 2 czerw...

33. Regionalny Konkurs Literacki

 Zapraszamy do udziału w konkursie. źródło: SCM "Arka" w Radomiu   33. Regionalny Konkurs Literacki     Zapraszamy do udziału w 33. Regionalnym Konkursie Literackim, organizowanym przez Stowarzyszenie Centrum Młodzieży „Arka” w Radomiu, przy współpracy z VI LO, XII LO , radomskim „Plastykiem” i Wydziałem Filologiczno – Pedagogicznym Uniwersytetu Radomskiego im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu. Przedmiotem konkursu będzie jeden autorski wiersz o tematyce dowolnej. Konkurs kierowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych z terenu Radomia i okolic. Na prace czekamy do 20 listopada 2024 roku pod adresem: aszary@kochanowski.radom.pl Finał zaplanowano na 27 listopada 2024 roku o godzinie 17.00 w „Centrum Arka”, przy ul. Kelles – Krauza 19 . Tuż po wręczeniu nagród odbędą się warsztaty literackie. Prace oceniać będzie, poetka dr Anna Kołodziejska. Udział w konkursie jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na wykorzystanie wizerunku, imienia i nazwiska uczestnika o...

34. Regionalny Konkurs Literacki

 Zapraszamy do udziału w konkursie. logo Centrum "Arka" w Radomiu   34. Regionalny Konkurs Literacki     Zapraszamy do udziału w 34. Regionalnym Konkursie Literackim, organizowanym przez Stowarzyszenie Centrum Młodzieży „Arka” w Radomiu, przy współpracy z VI LO, XII LO , radomskim „Plastykiem” i Wydziałem Filologiczno – Pedagogicznym Uniwersytetu Radomskiego im. Kazimierza Pułaskiego. Przedmiotem konkursu będzie jedno autorskie opowiadanie. Oceniać je będzie pisarka Eliza Mikulska - autorka takich książek jak m.in.: "Otwilczanie" czy "Zaczarowana pani bibliotekarka". Oto przesłanie jurorki do uczestników: "Uskrzydleni" to temat 34. Regionalnego Konkursu Literackiego na opowiadanie. Każdy z nas ma skrzydła. Uskrzydlenie jest stanem, w którym wszystko inne wydaje się znikać. Tkwimy w zawieszeniu, unosimy się albo płyniemy. Na fali, w stanie flow, w krainie marzeń... Właśnie tak rozumiem ten temat. Wszelkie Wasze jego interpretacje mile widzia...