Eponim
to słowo utworzone od nazwy własnej. W dzisiejszym, blogowym wpisie
wiersz oparty na dwóch cukierniczych eponimach: magdalenkach i
szarlotce.
Magdalenka
to małe, francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym
kształcie, które swą nazwę zawdzięcza prawdopodobnie Madeleine Paulmier
XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa. Ciastka te zdobyły popularność
dzięki powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” Marcela
Prousta.
Szarlotka
zaś to wyrób cukierniczy, również pochodzący z Francji, który
swą nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie – szwagierce cara Aleksandra I, dla którego cukiernik Marie-Antoine Careme stworzył specjalne ciasto o nazwie charlotte russe. Smacznej lektury!
Szarlotka
Proust
moczył
magdalenki
w
filiżance herbaty
ja
w lampce
wina
zatapiam
szarlotkę
On
poszukiwał
straconego
czasu
ja
utraconych miłości
Marcel
odnalazł
słodki
smak
dzieciństwa
ja
tylko
gorycz
dojrzałego
wieku
i
cierpki zapach
przeczuwanej
starości
Gdybym
przynajmniej
miał talent
miał talent
pisarza
27.05.2014r.